Добре дошли в сайта на Съвет по туризъм - Пловдив!

Съвет по туризъм - Пловдив

Адрес: 4000 гр. Пловдив
Площад Централен № 1 Туристически
информационен център
Тел.: +359 888 909 960
Тел.: +359 894 321 401 
 

E-mail: tourismplovdiv@abv.bg 
www.tourismplovdiv.org
Седемнадесет винарски изби от страната ще предложат за дегустация своите млади вина

Седемнадесет винарски изби от страната ще предложат за дегустация своите млади вина на празника в Стария град в Пловдив на 26 и 27 ноември т.г. В третото издание на „Дефиле на младото вино” ще участват: „Черноморско злато”АД /Поморие/, „Шато Копса” /Карлово/, „Винзавод”АД /Асеновград/, Винпром Пещера” и „Винпром Ямбол”, „Cаstrum Winery - SPIRITUS SANCTUS” /с. Труд, обл. Пловдивска/, Винарска изба „Малката звезда” /Харманли/, „Вила Юстина” /с. Устина, обл. Пловдивска/, Винарско имение ”Драгомир”/Пловдив/, „Загрей” АД /Първомай/, „Вила Винифера” /Брестовица/, Винарска изба ”Ямантиеви” /Ивайловград/, Винарска изба ”Тодоров” /Брестовица/, „Новоселска гъмза”АД /Видин/, Винарска изба „Брестовица”, „Катаржина Естейт” /Свиленград/, Винарска къща „Бонини” /Брестовица/.
Заедно с винарите в празника ще участват „Димитър Маджаров-2” ЕООД и „Никас България” ЕАД, производители на хранителни продукти.

Къщите в Стария град, които ще отворят врати за посетителите на изложението, са: Балабанова къща, „Хиндлиян”, Етнографски музей, „Георгиади”, галерия „Златю Бояджиев” и ресторант „Българска къща”.
Културната програма на „Дефиле на младото вино”2011 ще започне няколко дни преди събитието с откриване на изложба в Регионалния етнографски музей във вторник – 22 ноември, от 17.30 ч. Изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан” ще покаже някои съдове за приготвянето и пиенето на вино от Античността до днес. Ще бъдат представени различни по размер „съдинки” за съхранение и пренасяне на еликсира. Изложението е посветено на празника на младото вино и веселието и е подготвено от Регионален етнографски музей, Културен център „Тракарт” и Съюза на пловдивските карикатуристи.
В петък – 25 ноември, от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт” пловдивчани и гостите на града могат да заповядат на предпразнична вечер „Тракия и виното”. Археологът проф. Николай Овчаров ще говори на тема „Траките, българите и виното”, а Иван Тодоров, проконсул на Европейски рицарски орден на виното – Консулат България, ще засегне «Виненият туризъм в страната». По време на проявата ще се състои премиерата на двадесетминутния филм „Слънчевото вино на траките”, който ще покаже възстановка на древен тракийски ритуал. Филмът е по идея на Културен център „Тракарт”, Археологически клуб „Борис Дякович”, Пловдивски граждански клуб и NBT.
В празничната програма по време на Дефилето ще се включат: Фолклорен Ансамбъл „Тракия”, Театър „HAND”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, „Театърът на Чарли”, Сдружение по Изкуства и Спорт „Ера – 3000”, Клуб „Класическа китара”, Школа за народни танци „Луди Млади” – Пловдив, Група за стари градски песни.
«Дефиле на младато вино» 2011 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив в партньорство с Община Пловдив, ОИ «Старинен Пловдив», Национална лозаро-винарска камара, Асоциация на българските винари, Европейски рицарски орден на виното – Консулат България и с медийната подкрепа на БНТ 2, БНР – радио «Пловдив», БТА, ПОТВ, NBT, „Дарик радио”, Дарик нюз”, в. „Твоят ден”, в. „Марица”, в. „Новият глас”, радио „Кatra FM”, радио „Татковина”, „Plovdiv24.bg”, сп. „Програмата Пловдив инфо”, „Zavedenia.bg”.